Elsas krämbullar

Elsas smarriga krämbullar fyllda med vaniljkräm och toppade med citronsocker och florsocker. Det är så roligt att ha en 4-åring som älskar att baka (eller mest smaka kanske?). Hon hjälper mig med allt och här är hennes egna krämbullar, dom blev super goda!

Klassisk vetedeg (bulldeg)(ca 12 st krämbullar)

50 g färsk jäst

11 dl vetemjöl

3 dl mjölk (rumsvarmt)

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 tsk kardemumma (går lika bra utan)

100 g smör (rumsvarmt)

Smula jästen i en bunke och häll över mjölken, rör om tills jästen har löst sig.

Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.

Arbeta ihop till en slät deg, det tar ca 10 minuter i bakmaskin.

Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

Sätt ugnen på 250°c.

Dela degen i ca 30 bitar och rulla till bollar. Sätt ihop två och två och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa i ca 30 minuter.

Fyll varje bulle med vaniljkräm (gör ett litet hål i mitten och fyll, fyll enklast med hjälp av spritspåse och tyll) och grädda i ca 10 minuter.

Låt svalna!

Limesocker: 

Blanda ihop 2 dl strösocker med finrivet skal från 1 st citron.

Låt torka och använd som super gott socker till dekoration och topping!

Hemgjord vaniljkräm:

2 1/2 dl mjölk

1 st vaniljstång

1 dl strösocker

3 st äggulor

0,3 dl majsstärkelse (maizena)

50 g smör (rumstempererat)

1 nypa salt

Lägg dela vaniljstången och gröp ut frön, lägg i frön, stång och mjölk i en kastrull och låt koka upp.

Ta bort från plattan.

Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse (maizena) med elvisp.

Häll sedan det över mjölken under omrörning.

Fortsätt värma försiktigt på låg till medelvärme under omrörning.

Låt krämen tjockna under omrörning.

Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smält.

Häll sedan över krämen i en kall skål.

Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.

Klart!

Föregående
Föregående

Citron & Apelsinkaka

Nästa
Nästa

Fina servetter till påsk!