Årets födelsedagstårta
Här kommer årets födelsedagstårta! Jag brukar göra en liten tårta varje år till min födelsedag och i år blev det en klassisk vaniljbotten med vaniljkräm/pannacotta och jordgubb/lime fyllning toppad med grädde och marspian, alltid ett säkert kort!
Vaniljkräm/pannacotta:
1 st gelatinblad
2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
25 g hackad vit choklad
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädde, strösocker och vaniljpulver. Rör ner den hackade chokladen och rör tills det smält. Krama ur och rör ner gelatinbladet och häll upp krämen i en form för att stelna i kyl eller i frys. Det går att vispa upp när det kallnat ordentligt om lite extra fluff önskas.
Jordgubb och lime kräm:
1 st gelatinblad
2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
10 st jordgubbar
Saft från 1/2 lime
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädde, strösocker och jordgubbar. Smaka av med lime. Krama ur och rör ner gelatinbladet och häll upp krämen i en form för att stelna i kyl eller i frys. Det går att vispa upp när det kallnat ordentligt om lite extra fluff önskas. (Sila bort jordgubbsbitarna om det önskas).
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke med elvisp, vispa i ca 3 minuter.
Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, vaniljpulver och bakpulver i en annan bunke.
Sikta sedan ner mjölblandningen i äggblandningen.
Blanda försiktigt till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.
Låt svalna helt.