Årets födelsedagstårta

Här kommer årets födelsedagstårta! Jag brukar göra en liten tårta varje år till min födelsedag och i år blev det en klassisk vaniljbotten med vaniljkräm/pannacotta och jordgubb/lime fyllning toppad med grädde och marspian, alltid ett säkert kort!

Vaniljkräm/pannacotta:

1 st gelatinblad
2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
25 g hackad vit choklad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädde, strösocker och vaniljpulver. Rör ner den hackade chokladen och rör tills det smält. Krama ur och rör ner gelatinbladet och häll upp krämen i en form för att stelna i kyl eller i frys. Det går att vispa upp när det kallnat ordentligt om lite extra fluff önskas.

Jordgubb och lime kräm:
1 st gelatinblad
2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
10 st jordgubbar
Saft från 1/2 lime

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädde, strösocker och jordgubbar. Smaka av med lime. Krama ur och rör ner gelatinbladet och häll upp krämen i en form för att stelna i kyl eller i frys. Det går att vispa upp när det kallnat ordentligt om lite extra fluff önskas. (Sila bort jordgubbsbitarna om det önskas).

Tårtbotten:

4  ägg
2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°C.

Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke med elvisp, vispa i ca 3 minuter.

Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, vaniljpulver och bakpulver i en annan bunke. 

Sikta sedan ner mjölblandningen i äggblandningen.

Blanda försiktigt till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.

Låt svalna helt.

Föregående
Föregående

D.I.Y Julgranspyssel av toarullar

Nästa
Nästa

Prints för bara 5 kr - till nissen och jul!