Smarrig pepparkaksdeg
En härligt len pepparkaksdeg! Receptet ger mer än 1 kg deg men det går lika bra att halvera receptet! Jag gjorde en hel sats och förvarar den i frysen, perfekt att ta fram en liten bit när man börjar bli sugen på pepparkakor. - Receptet är i samarbete med Cylinda.se.
Ingredienser: (ca 1 1/5 kg deg - ca 100 pepparkakor)
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
3 1/2 dl strösocker
2 msk kanel
1 msk kardemumma
2 msk ingefära
1 msk kryddnejlika
250 g smör
2 tsk bikarbonat
ca 14 dl vetemjöl (det kan behövas lite extra till utbaket)
Gör så här:
Blanda ihop grädde, sirap och strösocker i en kastrull.
Tillsätt de malda kryddorna och koka sedan upp blandningen under omrörning.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner smöret i bitar. Rör om tills smöret smält.
Rör sedan ner mjöl och bikarbonat, blanda till en deg.
Linda in degen i plastfolie eller plasta bunken och slätt i kylen.
Låt degen stå i kylen under natten, men helst minst ett dygn innan utbak.
När degen är redo:
Kavla ut degen tunt och stansa ut till snygga pepparkakor.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 175°C i ca 6-8 min.
Låt svalna och dekorera med glasyr eller ät dom som dom är!