Chokladfudge med pepparkaka
Fudge och kola är väl ändå två måsten till julbaket? Jag älskar den där perfekta mjuka kolan som ändå är formbar, förstår ni vad ja menar? Därför kokar jag till 117°C, vill du ha lite hårdare och lite smuligare fudge så koka några grader till.
Ingredienser: (ca 25 st bitar)
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 nypa salt
50 g smör
100 g choklad (vilken sort du vill, jag använde ljus choklad ca 35%)
ca 3 - 4 st pepparkakor
Gör så här:
Blanda ihop grädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och rör tills sockret har smält.
Koka utan lock på medelvärme tills smeten klarar kulprovet eller har en temperatur på ca 117°C.
Tag bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
Hacka chokladen och skär smöret i tärningar.
Rör ner choklad och smör i smeten och rör tills det smält.
Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper, eller i en gjutbalk på ca 20x30 cm.
Strössla över krossad pepparkaka och låt svalna.
Skär fudgen i bitar, spara den som den är eller slå in fudgen i karamellpapper eller godispapper. MUMS!