Lyxig Äppeltårta
Idag är det fredag och jag har bakat en tårta! Det är inte alls ofta jag bakar tårta nuförtiden, ibland får man bara feeling helt enkelt! Men det finns fortfarande många fina svenska äpplen så varför inte göra en härlig tårta fylld med hemgjort äppelmos. Jag brukar alltid koka med skalet på, det blir så rosa och fint äppelmos när man kokar röda äpplen.
Tårtbotten: (1 st tårta på ca 10 bitar)
3 st äpplen
1 dl rörsocker
1/2 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
4 st ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 nypa vaniljpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl rapsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°c.
Använd 3 st formar som är 23cm i diameter och smöra dom.
Riv äpplena fint med skal och blanda ihop med rörsocker, kanel, ingefära, salt, vaniljsocker och kardemumma i en skål.
Vispa ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en annan bunke
Rör sedan ner alla ingredienser med hjälp en slikepott och rör tills att blandats till en jämn smet.
Fördela smeten i de 3 formarna och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter, grädda helst en botten i taget för jämnast resultat.
Låt svalna och fyll sedan med vad som önskas!
Snabb och enkel Äppelmos:
Skär 3 äpplen bitar med skal. Lägg dem i en kastrull och fyll med vatten så äpplena täcks.
Häll på 1 dl strösocker och 1 nypa vaniljpulver. Låt koka under omrörning lite då och då i ca 10 minuter. Fyll på vatten om det börjar bli torrt.
Mixa ihop med en stavmixer och låt koka upp igen. Häll upp i en burk och förvara i kylen tills den ska användas. Äppelmos på tre äpplen brukar räcka till en tårta om det ska fyllas på alla lager.
Marängsmörkräm med dulce de leche:
3 st äggvitor
1,5 dl strösocker
1 nypa salt
250 g rumstempererat smör
1 burk dulce de leche (397 g)
Gör så här:
Häll äggvitor, strösocker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp.
Häll över äggvitorna i köksmaskin med visp och vispa tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet. Detta kan ta ca 20 minuter!
Vispa sedan ner lite smör i taget och sen dulce de leche, lite i taget. Vispa hela tiden och vispa gärna någon minut till efter att alla ingredienser har gått ihop till en fluffig härlig marängsmörkräm!
TIPS: RÄDDA SMÖRKRÄMEN OM DEN SKÄR SIG!
Om smörkrämen skär sig när du vispar i smöret kan du ta 1 dl av krämen och värma i mikron (ca 10-15 sekunder) tills det smält. Sen häller du i den smälta krämen under vispning, om det inte reder sig på en gång så gör du samma procedur igen!