Hemgjord vaniljsås och Blåbärspaj

En super enkel och underbart god blåbärspaj med ett knäckigt täcke, så gott! Och varför inte impa på gästerna med hemkokt vaniljsås till pajen? Jag vet inte om det finns något godare?

Knäckig Blåbärspaj (6-8 portioner)

Fyllning

500 g blåbär, färska eller frysta

0,5 dl syltsocker

3 tsk potatismjöl

Deg

175 g smör

2 dl strösocker alt. rörsocker för karamelligare smak

3 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl ljus sirap

En nypa salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Blanda ihop blåbär, syltsocker och potatismjöl i en bunke och häll sedan över i en pajform.

Blanda ihop smör, sirap, strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver en en bunke.

Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på bärfyllningen. Försök att bred ut i ett jämnt lager över bären.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg.

Låt svalna och servera med glass eller vaniljsås!

Vaniljsås (ca 6 dl sås)

1 vaniljstång alt. 1 tsk vaniljpulver

2 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1 dl strösocker

4 äggulor

Gör så här:

Häll mjölken och grädden i en kastrull.

Dela vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken och lägg även i vaniljstången. Alt. tillsätt vaniljpulvret.

Koka upp och låt koka i ca 3 minuter.

Ta upp vaniljstången och låt svalna.

Vispa äggulor och strösocker fluffigt.

Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk, lite i taget under omrörning.

Låt sjuda på svag värme, såsen får inte koka då kan den skära sig, rör om tills vaniljsåsen tjocknar eller tills den konsistens du vill ha.

Låt stå i kylen!

Njut av den underbara pajen och såsen!

Föregående
Föregående

Palsternackssoppa med camelina

Nästa
Nästa

Blåbärssylt och blåbärsgrottor