Höstens goda Äppelkaka
Äppelkaka är som en varm höstkram direkt från ugnen – den tar dina äpplen från "vad ska jag göra med alla dessa?" till "finns det mer?!". Plus, vem behöver konstgjorda doftljus när du kan få hela huset att dofta som en kanelig dröm på bara 40 minuter? Kaka + kanel + äpplen = lycka! 🍏
Ingredienser: (8-10 bitar)
Äppelkaka:
150 g mjukt smör
2 dl strösocker
3 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
½ dl yoghurt (gärna med smak av äppelpaj eller vanilj)
Äpplen:
3 st äpplen
2 msk rörsocker
2 tsk kanel
ca ½ dl pärlsocker till topping
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°c.
Vispa ihop smör och strösocker. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker, och blanda det med smeten tillsammans med yoghurten.
Häll smeten i en smord och bröad form (ca 22-24 cm).
Skär äpplena i klyftor, blandning klyftorna med rörsocker och kanel.
Lägg klyftorna ovanpå smeten och tryck ner dom lite.
Strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter.