Jordgubbspavlova

En enkel och smarrig tårta till alla tillfällen, perfekt till sommarens alla kalas! Receptet är skapat i samarbete med Cylinda.se

Jordgubbspavlova med passionsfruktscurd
(ca 4-6 portioner)
Marängbotten
Ingredienser:
2 st äggvitor
½ dl strösocker
1 dl florsocker

Gör så här:
Värm ugnen till 100°C.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke.
Tillsätt strösockret, lite i taget under vispning, vispa till en fast och blank maräng.
Sikta ner florsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn marängsmet med hjälp av en slickepott.
Klicka eller spritsa marängen till en cirkel/tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter.
Grädda marängbotten i mitten av ugnen ca 2 timmar.
Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst ca 1 timme.
Låt marängbotten svalna helt och hållet på plåten.

TIPS: Om marängen börjar få färg så sänk värmen till ca 80°C och låt stå ca 30 min längre.

Passionsfruktscurd
Ingredienser:
1 äggula
1 helt ägg
1 dl strösocker
1 dl färskpressad citronjuice
1 st rivet skal från citron
2 st passionsfrukter
40 g rumsvarmt smör

Gör så här:
Vispa upp ägg + äggula lätt i en rostfri bunke, glasskål funkar också fint. Rör ner strösocker, citronskal, citronsaft och köttet från passionsfrukterna. Sätt bunken över ett vattenbad, bunken skall helst inte nudda vattnet bara få ånga mot bunken.

Värm curden under konstant omrörning på medelvärme med slickepott tills den tjocknat, har du en digital termometer så sjud krämen till ca 80°C.

Tag av från värmen och sila av i en bunke, rör ner smöret tills du har en slät och jämn kräm. Plasta in och ställ i kylen. Fyll sen en spritspåse med krämen till montering.

Topping:
Vaniljgrädde
Jordgubbar
Basilika

Föregående
Föregående

Årets Sommarlovstårta

Nästa
Nästa

Flädermousse-dessert