Klassisk Semla!

Bullarna: (ca 15 st)

2 dl mjölk

25 g jäst

7 dl vetemjöl

1 ägg

1/2 tsk salt

1 tsk kardemumma

1 dl strösocker

100 g smör, rumsvarmt

1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

1/2 dl mjölk

100 g mandelmassa

1 msk florsocker

1 nypa vaniljpulver

Topping:

Vispad grädde

Florsocker

Gör så här:

  • Bullarna: Värm mjölken till max 37°C.

  • Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.

  • Tillsätt vetemjölet, lite i taget.

  • Tillsätt ägg, salt, stött kardemumma och strösocker. Arbeta in smöret i omgångar i degen.

  • Låt degen gå 7-10 min i köksmaskin till en slät deg som släpper runt bunkens kanter.

  • Låt jäsa ca 30 min under bakduk.

  • Dela degen i 10 bitar och forma till släta bullar. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ca 2 timmar.

  • Sätt ugnen på 220°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min.

  • Låt kallna.

    Enkel Mandelfyllningen: Riv mandelmassan och blanda ihop med mjölk, vaniljpulver och florsocker. Låt stå ca 10 minuter.

  • Vispa grädden!

  • Sätt ihop din härliga semla och njut!

Klart!


Föregående
Föregående

Chokladmuffins med extra choklad

Nästa
Nästa

Smarrig semmelwrap!