Körsbärspaj
En riktigt härlig paj för dig som gillar körsbär. Med ingredienserna till pajdegen kan du antingen göra en stor paj utan lock eller mindre paj med lock, jag gjorde en stor utan men jag tycker att det är riktigt snyggt med lock också.
Pajdeg
4 dl vetemjöl
3 msk strösocker
200 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
500 g körsbär (urkärnade)
4 msk strösocker (alt, råsocker för lite mer karamellig smak)
1 msk majsstärkelse (maizena alt. potatismjöl)
Gör så här
Mät upp vetemjöl, strösocker och smör i en matberedare och mixa snabbt ihop det till en smulig deg. Tillsätt vattnet, lite i taget tills degen går ihop.
För vara degen i plastfolie i kylen i ca 1 timme.
Blanda ihop körsbär i en skål med strösocker och majsstärkelse.
Sätt ugnen på 225°C.
Kavla ut degen så den täcker formen eller dela degen i två delar och kavla ut till botten och lock. Gör du en paj med lock så kan du även pensla locket med ett uppvispat ägg för lite extra krispighet.
Grädda pajen mitt i ugnen i 20–25 min.
Servera gärna med grädde, vaniljglass eller vaniljsås.