Lyxig Sommartårtan

Letar ni efter ett snabbt och härligt recept till midsommar eller annat kalas? Då kollar ni fel, det här receptet är i alla fall inte snabbt men relativt enkelt. Du gör ett lager till tårtan i taget och fryser. Har du bara en passande form som jag, ja då tar det några dagar att göra..

Lager 1: Chokladbrownie

70 g mörk choklad

70 g smör

1 ägg

45 g strösocker

1 krm salt

35 g mjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

Smält smöret och smält sedan chokladen där i.

Rör ner sockret och sedan ägget.

Vänd till sist ner mjölet och saltet.

Häll smeten i en form på 16 cm och grädda i ca 10 minuter tills smeten har satt sig.

Låt brownien bli helt kall i kylskåp.


Lager 2: Salt karamellganache med krisp

150 g karamellchoklad eller din favoritchoklad

75  g vispgrädde

1  nypa salt

1 dl kinapuffar

Gör så här:

Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden häll den över ganachen.

Tillsätt saltet och rör om till en slät ganache.

Blanda ner krispet och fördela ganachen ovanpå brownien.

Sätt in i frysen och låt den bli helt djupfryst.


Lager 3: Passionsfruktskräm

0,5 gelatinblad

100 g vit choklad

2 äggulor

1/2 msk strösocker

0,25 dl vispgrädde

0,75 dl saft från passionsfrukt

Gör så här:

Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

Hacka chokladen och lägg i en bunke och ställ åt sidan.

Vispa ihop äggulor och socker i en annan bunke och ställ åt sidan.

Koka upp grädde och passionsfrukt. Häll det över äggulor och socker medan du vispar.

Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under konstant omrörning till 83 grader och det tjocknar något.

Smält gelatinet i krämen och häll den sedan över chokladen och rör om till en slät kräm.

Mixa gärna några varv med en stavmixer. Häll den i en silikonform (16 cm), eller en springform i samma storlek som du klätt med plastfolie. Sätt in i  frysen och låt bli helt frusen.


Sista mousse lagret runt tårtan, Creme cheese mousse

2 gelatinblad

150 g cream cheese

90 g florsocker (1,5 dl)

1 dl vispgrädde (för att värma)

150 g mjölkchoklad

1,5 dl grädde (att vispa)

Gör så här:

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter.

2. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och låt den svalna något.

3. Värm 1 dl grädde i en liten kastrull och smält gelatinet där i. Låt svalna något.

4. Vispa cream cheese och florsocker i ett par minuter tills det inte har några klumpar.

5. Vänd ner chokladen i cream cheesen, vänd sedan ner grädden med gelatinet.

6. Vispa 1,5 dl grädde till mjuka toppar och vänd ner i smeten.

7. Ta fram en silikonform på 18 cm. Sätt en tårtplastremsa som är ett par cm högre än formen runt kanten, fäst med ett gem. Häll ca  1 cm med mjölkchokladcheesecake, sätt in i frysen i  5 minuter, och lägg sedan plattan med passionskräm ovanpå. Häll på resten av cheesecaken och sätt in i frysen i 5 minuter. Tryck sedan ner brownie och ganache (med brownien uppåt) och se till att du har jämna kanter. Sätt in i frysen över natten.

Glaze! Om det önskan kan tårtan täckas med en glaze, det blir snyggt och smakar söt choklad.

Chokladmirrorglaze

2 gelatinblad

35 g vispgrädde

10 g vatten

50 g strösocker (0,5 dl)

50 g glykossirap

15 g kakao (drygt 3 msk)

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp grädde, vatten, socker, glykossirap och kakao och smält ner gelatinet där i. Häll allt i en hög kanna och stavmixa till den är slät.

3. Låt glazen svalna till ca 35-37 grader och häll en sedan över de djupfrusna bakelserna. Dekorera med guldpulver och kaffebönor om du vill


Föregående
Föregående

Lemon curd Pannacotta

Nästa
Nästa

Fryst vaniljcheesecake