Lyxigt knäckig äppelpaj

Paj

Knäckig äppelpaj är höstens version av lyx – för vem kan motstå den härliga doften av kanel och smör från ugnen? Att ha trädgården full av äpplen kan kännas som ett höstligt dilemma, men här är lösningen: Baka pajer och kakor tills frysen svämmar över och fyll varje burk du äger med äppelmos! När äpplen regnar ner från träden, gör det inte bara till ett problem – gör det till en efterrättsfest! Vem behöver diamanter när man kan ha knäckig paj? 🍏

Äppelfyllning:

4 st stora äpplen
2 msk rörsocker
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Paj-topping:
2 dl strösocker
1 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
175 g rumstempererat smör
1/2 dl ljus sirap

Gör så här:
Värm upp ugnen till 175°C, både över- och undervärme.
Skär äpplena i bitar.

Blanda samman alla ingredienser till fyllningen i en skål och fördela det i en pajform.

I en separat skål, rör ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, bakpulver, smör, sirap och vaniljsocker.

Rör tills du får en jämn smet och klicka ut den över äppelfyllningen. Bred ut smeten försiktigt till ett jämnt lager över äpplena.

Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter, eller tills den är gyllenbrun och inte längre ser glansig ut.

Pajen är super smarrig att servera på stört!
Servera gärna med vaniljglass eller rikligt med vaniljsås!

Föregående
Föregående

Trendig halloween

Nästa
Nästa

Kanelbullekrans