MachaCheesecake
I samarbete med GUSTOTV har jag gjort deras härliga Matcha Cheesecake och en reel på hur jag gör den på instagram!
Ingredienser: (ca 8 portioner)
3 dl digestivekex (smulor)
100g smält smör
900g rumstempererad färskost (cream cheese)
3 1/2 dl strösocker
4 msk matchapulver
4 st ägg
1 msk vailjsocker
Gör så här:
Värm ugnen till 175°C
Mixa Digestivekex och smält smör.
Klä botten och kanter av en springorm (20cm) med bakplåtspapper.
Tryck ut kexsmulorna i botten av formen och ställ i kylen i ca 15 min.
Vispa ihop färskost och strösocker i en bunke tills det blir fluffigt.
Vispa ner matchapulver, ägg och vaniljsocker i färskosten och vispa till ett slätt fluff.
Häll färskostkrämen över kexbotten och fördela jämnt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter (den kan vara lite dallrig).
Om toppen av kakan börjar mörkna så kan du täcka kakan med folie.
Låt kakan svalna helt i rumstemperatur och förvara sedan minst ca 4 timmar i kylen innan servering så att kakan hinner sätta sig ordentligt.
Vad är matcha egentligen?
Matcha är en typ av grönt te som har sina rötter i japansk kultur och tradition. Vad som särskiljer matcha från andra teer är att det är pulveriserat grönt te, tillverkat av skuggodlade teblad. Bladen plockas, torkas och malas till ett fint pulver, som sedan kan användas i olika mat- och dryckesrecept.
Smaken: Matcha har en unik smak som kan vara både söt och besk samtidigt. Den har en naturlig gräsliknande smak som kan vara mycket tilltalande för vissa människor.
Koffein: Matcha innehåller koffein, vilket ger en lugn och jämn energinivå utan de plötsliga toppar och krascher som ibland följer med kaffe.
Tradition: Matcha har en lång historia och en stark koppling till japansk kultur och ceremonier. Detta ger det en aura av tradition och ritual.