Belgiska våfflor
Ett underbart recept på belgiska våfflor, perfekt att äta både med söta och salta tillbehör. Själv tycker jag att det är så gott med nutella på! Men en våffla med lax, rom, hackad rödlök och gräddfil är verkligen inget jag tackar nej till! En perfekt förrätt till alla härliga tillställningar.
TIPS: Receptet går lika bra att dubbla!
Ingredienser: (ca 10 små våfflor)
65 g smör
1 1/2 dl mjölk
0,75 dl vatten
1/4 del av en färsk jäst
1 st ägg
En nypa Salt
En nypa vaniljsocker
1 msk florsocker
2 msk Strösocker
ca 3 1/2 dl Vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölk och vatten i kastrullen och värm till max 37°C.
Smula ner jästen i en bunke och häll över smörblandningen. Rör om tills jästen har löst sig.
Dela äggen i gula och vita var för sig i varsin bunke.
Tillsätt äggula, salt, socker, vaniljpulver och mjöl i smörblandningen och rör om till en jämn smet.
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten.
Låt sedan vila i ca 20 min.
Värm upp ett våffeljärn och pensla med smör.
Grädda, toppa med godsaker och Servera!