Plommonpaj
Plommonpaj - med extra vanilj! Visst är det något lite extra höstligt med paj?
Ingredienser: (ca 6 portioner)
ca 15 - 20 plommon
2 msk strösocker -att strö över plommon
1/2 dl strösocker -till smuldegen
125 g smör
1 1/2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°c.
Kärna ur och skiva plommon och lägg i en form (ca 22 cm).
Strö över 2 msk strösocker över plommonen.
Rör ihop smör, vetemjöl, havregryn, vaniljsocker och strösocker i en bunke.
Rör ihop till en smulig deg och fördela den sedan över plommonen.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills pajen börjar få en fin färg.
Låt svalna och servera gärna med hemgjord vaniljkräm!
Rårörd vaniljkräm:
2 dl vispgrädde
2 st äggulor
2 msk florsocker
1 msk vaniljsocker (alt, ca 1 krm vaniljpulver)
Vispa upp grädden tills den börjar bli fluffig, vispa sedan ner äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa till en jämn kräm. Servera!