Äppelmunkar med hemgjord äppelmos

I samarbete med Cylinda.se har vi friterat dessa godingar och kokat ihop eget äppelmos, det finns knappt något godare än en färsk ljummen munk!

Munkar (ca 10-15 st munkar)

Ingredienser:

50 g färsk jäst
2 dl mjölk
8 1/2 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1  st ägg
ca 2 liter neutral olja till fritering
Strösocker att rulla munkarna i
Äppelmos att fylla med

Gör så här:

Smula jästen och blanda med mjölken i en bunke eller köksmaskin med degkrok.

Tillsätt mjöl, smör, socker, salt och ägg och arbeta degen 10 minuter i maskin eller för hand till en smidig deg.

Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timme.

Häll ut degen på en mjölad bänk. Dela degen i ca 15 bitar (för 15 st) och rulla till runda bollar.

Lägg på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt ytterligare ca 1 timme.

Värm oljan till 170–180°C.

Fritera munkarna i omgångar ca 1–2 minuter per sida.

Låt rinna av snabbt på hushållspapper och rulla sedan i socker.

Häll äppelmoset i en spritspåse med tyll. Gör ett hål i munkarna och fyll med moset. De är godast att äta direkt.

Äppelmos

Ingredienser:

1 1/2 kilo äpplen, gärna lite syrliga
1 dl vatten
300 g strösocker per liter mos
2 krm natriumbensoat (konserveringsmedel)
Eventuellt, 1 krm askorbinsyra mot missfärgning

Gör så här:
Skala, kärna ur och dela äpplena i små bitar. Godast smak får man om frukten kokas med kärnhuset men då måste frukten passeras i en passervagga, sil eller i en köksmaskin med passerapparat.

Lägg i en bunke med kallt vatten och citronsaft eller askorbinsyra så att frukten inte mörknar.

När all frukt är skalad och delad, lägg över i en kastrull och tillsätt 1 dl nytt vatten.

Koka upp på svag värme under omrörning och koka mjuk under lock. Rör då och då. Tillsätt lite mer vatten om det ser ut att koka torrt.

Mixa sedan till önskad konsistens med en kraftig stavmixer, köksmaskin eller en passervagga.

Rör ner strösocker i kastrullen med äpplemoset och låt koka upp igen. Sjud ca 5 minuter under omrörning så att sockret löses upp.

Dra av från värmen. Rör ner i natriumbensoat i en liten mängd äpplemos först och blanda ut det i resterande äpplemos.

Föregående
Föregående

Enkel Saffransostkaka

Nästa
Nästa

Hemgjord ‘‘pumpakrydda’’