Saftig äppelkaka
Härliga höstäpplen! Äntligen börjar alla härliga äpplen komma, tyvärr fick jag inga äpplen på mitt lilla äppelträd i år så jag hoppas på bättre äppel-lycka nästa år. Det här receptet är framtaget i samarbete med Cylinda.se .
Ingredienser: (ca 8 portioner/bitar)
150 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 st stora äpplen eller ca 3 st små
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°c (varmluft 165°c)
Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda ihop socker (2msk) och kanel. Vänd äppelklyftorna i kanelsockret och låt stå tills smeten är klar.
Rör ihop smör och socker smidigt. Vispa i ett ägg i taget. Smöret kan klumpa sig en aning men kommer försvinna när de torra ingredienserna blandas i.
Blanda i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker under omrörning, rör tills smeten är slät.
Bred ut smeten i en ugnsfast form (ca 22 - 24 cm).
Toppa med äppelskivorna, lägg på dom som dom är eller lägg ut i ett snyggt mönster.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35–40 min.
Tips: Dubbla receptet och grädda kakan i långpanna. Det går jättebra att frysa in kakan!
Glutenfritt: Använd samma mängd med glutenfritt mjöl istället för vanligt vetemjöl.