Små lyxiga saffranskransar

Jul

Glad första advent!

Små saffranskransar med mandelmassefyllning, små kransar eller stora bullar? Hur lyxigt!? Det är inte en dans på rosor att knåpa ihop den här formen på bullar, jag orkade bara göra 8 st och sen blev det vanliga bullar av resten av degen.

Degen går bra att förvara i frysen! om det blir något över!

Bulldeg
500 g mjölk
50 g färsk jäst
1 g saffran (2 st paket á 0,5g)
2 dl strösocker
ca 1 kg vetemjöl
250g rumsvarmt smör
en nypa salt

Sockerlag att pensla kransarna med
Koka ihop 1 dl strösocker med 2 dl vatten, rör tills allt socker smält och låt svalna.

Rör ihop jäst och mjölk i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en lite kladdig men ändå en smidig deg. Knåda degen på medelhastighet i ca 10 minuter.

Stjälp upp degen på en mjölad bakbänk.

För att göra formen som visas på bilden kavlar du en liten rektengel till varje krans, så välj hur stor du vill göra. Bred på fyllningen och rulla ihop till en längd. Dela rullen på längden och tvinna ihop med snittet uppåt och nyp ihop så att kransen blir rund.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 225°c, grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Låt bullarna svalna en aning innan du penslar dom med sockerlag och doppar i strösocker.

Mandelmassefyllning

150g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
100g mandelmassa
2 tsk potatismjöl

Rör ihop alla ingredienser till en jämn och fluffig kräm.

 
 

Reklam/Adlink - Fynda perfekta julklappar!

Fynda perfekta julklappar till alla bak- och matlagnings-intresserade hos Bagaren & Kocken som just nu har många härliga kampanjer inför jul!
Kika in här!
Bild - Bagaren&Kocken.se

Föregående
Föregående

Lyxiga Kladdkakor och dekorationer

Nästa
Nästa

Hemgjorda Polly