Upp & ner Äppelkaka med karamell
Det ser ut att ha blivit många äpplen i år för de flesta - men inte för mig! Mitt äppelträd har aldrig fått några äpplen och jag har haft det i två år.. tråkigt men jag hoppas att det tar sig men trädet ser tyvärr ledset ut.. Men sån tur att det finns äpplen att palla så att man kan göra den här supergoda kakan! Jag va lite feg och tog ut kakan lite för tidigt, därav lite ljus i färgen så våga få den lite mörkare - då blir den bättre :)
Ingredienser: (ca 8 portioner)
Botten som blir toppen -
75 g smör
125 g rörsocker
3 st små äpplen (alt. 2 stora)
1 nypa salt
Kakan
200 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 nypa salt
3 st små ägg (alt. 2 stora)
125 g smör (rumstempererat)
180 g strösocker
2 dl grekisk yoghurt
Gör så här:
Botten som blir toppen -
Sätt ugnen på 175°C
Täck en springform med bakplåtspapper, ca 22 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull och rör ner rörsocker och salt, låt koka i 2 minuter (den blir lite grynig men det försvinner när kakan är klar).
Bred ut karamellen över bakplåtspappret i botten av formen, skiva äpplen och lägg i ett fint mönster över karamellen.
Kakan
Rör ihop mjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och salt i en skål.
Vispa ihop strösocker och smör i en bunke eller bakmaskin till det bli ljust och fluffigt.
Tillsätt sedan ett ägg i taget under vispning.
Blanda i hälften av mjölblandningen, sedan yoghurten och sen det sista av mjölblandningen.
Häll över smeten över karamell och äpplen, ställ in kakan i mitten av ugnen.
Kakan kan droppa lite ur springformen så ställ den gärna på en plåt.
Grädda kakan i ca 40 minuter.
Tag ut kakan ur ugnen och låt den svalna i ca 5 minuter innan du tar ur kakan.
Tag bort springformens kant och vänd kakan upp och ner på en tallrik (akta karamellen den är super varm!) - klart!