3 gånger lax!

Mat

I samarbete med Cylinda.se  bjussar vi på en inkokt lax, något jag aldrig har varken laget eller ätit förut!  Är det någon av er där ute som lagat eller ätit det någon gång? Vad tycker ni? Jag tycker att det var mycket bättre än vad jag trodde, vem vet det kanske blir en ny favorit här hemma! Det är även enklare och går snabbare än vad det ser ut som i receptet. Det här receptet passar perfekt som härlig sommarmat och passar perfekt med den svenska färskpotatisen. 

Inkokt lax

Gör så här: (4 portioner)

Lax: 

4 bitar färsk eller upptinad lax.

2 st morötter

1 st gul lök

1/2 msk pepparkorn (blandad eller svartpeppar)

1/2 dl ättika 12%

3 msk strösocker

1/2 msk salt

1 liter vatten

Sätt ugnen på 200°c. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form med hög kant.

Skiva morötter och lök, lägg sedan i en kastrull. Tillsätt även vatten, ättika, socker, salt och peppar. Koka upp. Häll över lagen över laxen och ställ in formen i ugnen. Låt laxen stå i ugnen i 10 minuter. Tag ut laxen ur ugnen och låt svalna, låt sedan kallna helt i kylen innan servering.

Senapssås: 

Rör ihop 2 dl cream fraise med 2 msk senap och 2 msk hackad färsk dill. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kyl innan servering.

Pressgurka: 

1/2 gurka

1 msk hackad persilja

2 msk ättika

2 msk strösocker

1 dl vatten

1 nyps salt

Skiva gurkan i tunna skivor (skala om du vill) och lägg i en skål. Strö över salt och hackad persilja. Koka upp ättika, socker och vatten. Höll över lagen och lägg ett fat som tyngd över skålen i minst 30 minuter. Häll av spadet och servera!

Servera med pressgurka, färsk potatis, skivade rädisor och färsk dill!

Inkokt lax till buffén

Gör på samma sätt men lägg upp det i mindre bitar på en större tallrik så alla kan ta sig så mycket dom vill.

En klassisk laxpudding!

Ingredienser:

ca 600 g kokt potatis

1 st gul lök

4 st ägg

1 dl mjölk

2 dl grädde

300 g gravad lax

Färsk dill

Salt och peppar

Gör så här:

Koka gärna potatisen dagen innan.

Sätt ugnen på 200°C.

Skiva potatisen och lägg i en ugnsfast form, varva potatis med skivad lök.

Toppa med den gravade laxen.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och kryddor till en äggstanning.

Häll över äggstanningen och toppa med dill.

Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Låt svalna och servera!

Tips: Servera med en god fisk dressing eller gör puddingen i portionsformar! 

Föregående
Föregående

Ramslökspesto

Nästa
Nästa

Äkta Italiensk Carbonara