Risotto med kantareller
God, enkel och billig maträtt ja det är risotto det, jag skulle kunna äta det flera gånger i veckan! Det finns oändligt med olika varianter och smaker, och du kan lätt tillsätta det du gillar. Jag älskar varianter med parmesan, ärtor och ärtskott också - mums!
Ingredienser: (ca 4 - 5 portioner)
300 g färska kantareller
3 dl arborioris
1 st finhackad Schalottenlök
2 msk smör att steka riset i
2 msk smör att steka kantarellerna i
10 dl svampbuljong (2 st tärningar + 10 dl varmt vatten)
1 dl vitt vin (Petit Chablis, La Chablisienne, 2022)
2 dl riven parmesan
Några droppar färskpressad citronsaft efter smak
Salt & Peppar efter smak
Basilika eller timjan till topping
Gör så här:
Koka upp vattnet (10 dl) och buljongtärningarna i en kastrull.
Smält smöret i en stor kastrull (2 msk att steka riset i).
Tillsätt först löken och fräs den i någon minut och sedan riset.
Häll på vinet och låt det koka in.
Häll sedan på buljongen i omgångar på låg värme, rör om ofta så att det inte bränns i botten.
Låt koka i ca 20 minuter eller tills riset är mjukt med en liten kärna kvar och risotton har en krämig konsistens - då är den klar.
Rensa och skär kantarellerna i bitar.
Stek de sedan i smöret tills all vätska har kokat bort.
Krydda med salt och peppar.
Blanda ner svamp och parmesan i riset och garnera sedan med basilika.
Servera på stört!