Sylt på sista bären!

I samarbete med Cylinda.se har vi delat med oss av härligt sylt för att ta vara på de sista bären! Vilken sylt är din favorit? Jag tänkte slänga ihop en björnbärssylt också då vi får hur mycket björnbär som helst på vår lilla buske i år!

Ingredienser:
1 kg färska bär, jordgubbar, blåbär, björnbär, lingon, hallon eller blandade (alt, upptinade och avrunna)

5 dl syltsocker

3 msk limesaft eller citronsaft (kan uteslutas)

1 dl vatten

Gör så här:

Rensa jordgubbarna och dela i mindre bitar.

Lägg jordgubbar, syltsocker och eventuellt lime/citronsaft i en kastrull, koka upp på medelvärme och låt småkoka i ca 10 minuter. Rör om då och då.

Vill du ha en slät sylt så kan du mixa sylten med hjälp ev en stavmixer innan du häller över sylten i burkar.

Låt sylten svalna och häll upp i burkar. Förvara i kylen!

Blir sylten för lös?

Om sylten är för lös även när den stått i kylen under minst ett dygn, koka upp sylten igen och tillsätt extra pektin/syltsocker. Det kan vara så att koktiden har varit för kort, kokar man länge så reduceras vätskan och sylten blir fastare.

Blir sylten för tjock?

Blir då sylten för tjock och stelnar för mycket när den stått i kylen i minst 24 timmar, koka upp igen och tillsätt lite vatten.

Strösocker istället för syltsocker?

Har du inget syltsocker går det bra att använda strösocker men tänk på att koka sylten lite längre då just syltsocker gör att sylten blir mer fast jämfört med strösocker och behöver därför en längre koktid.


Föregående
Föregående

Risotto med kantareller

Nästa
Nästa

Västerbottenpotatis