Fläder och rabarbersaft
Fläder och rabarbersaft är super-smarrigt, sådär sött och syrligt som bara blir helt perfekt svalkande under sommarens varma dagar.
Ingredienser: (ca 1 1/2 liter saft)
20 st klasar med fläderblommor
250 g hackad rabarber
1 st citron
1 1/2 liter vatten
1 1/2 liter strösocker
4 tsk citronsyra
1 st vaniljstång
Gör så här:
Skölj blomklasarna i ljummet vatten och låt rinna av. Ta bort de tjocka stjälkarna.
Skär citronen i skivor.
Varva blomklasar och citronskivor och hackad rabarber i en stor bunke.
Koka upp vatten och strösocker. Rör om tills sockret löst upp sig.
Blanda ner citronsyran och häll sedan den heta sockerlagen i bunken.
Låt svalna i rumstemperatur.
Täck sedan över bunken och låt stå i kylskåp 2-3 dygn.
Sila saften genom silduk.
Häll flädersaften på rena flaskor och förvara i kylen.