Laxtårta
En helt underbart god laxtårta till alla tillfällen i samarbete med Cylinda! Det här receptet har vi knåpat ihop till sommarens alla fester och tillställningar, den går såklart lika bra att ha i matlådan!
Ingredienser: (ca 6-8 portioner)
Botten:
200 g kavring eller annat rågbröd
75 g smör
Fyllning:
5 dl Crème fraiche
4 st gelatinblad
1 st röd lök
2 msk löjrom
150 g kallrökt lax
1 msk finhackad dill
Extra löjrom och dill till topping!
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Täck botten och kanten av en springform med plastfolie eller bakplåtspapper.
Smält smöret och mixa smöret tillsammans med rågbrödet.
Mixa till fina smulor och tryck ut smulorna i botten av en springform (ca 22–25 cm) och ställ i kylen.
Finhacka rödlöken och lägg i en bunke tillsammans med 4 dl crème fraiche, löjrom, 100g av laxen i fint skivade små bitar (spara 50g lax till topping) och finhackad dill.
Rör om till en jämn kräm.
Häll upp den sista dl av crème fraiche i en kastrull och värm upp, rör ner urkramade gelatinblad och rör tills de smält.
Låt svalan en aning och rör ner den varma creme fraishen i laxkrämen. Rör om tills allt blandats väl.
Häll över laxkrämen över rågbrödsbotten och förvara i kylen.
Låt stå i kylen i några timmar innan servering.
Toppa med valfria godsaker och servera!