Gott till nyår & fest!

Mat

Blinier med lax!

Här kommer ett dunder grymt recept på en liten förrätt som passar till alla kalas! Det är som salta våfflor med goda grejer på. Man tager vad man haver i kylen och det blir dunder gott! Kärt barn har många namn. Det här är ju egentligen ingen klassisk Blini utan kanske mer som en plätt eller kanske ännu mer som en amerikansk pannkaka, ni får kalla den precis vad ni vill! 

Ingredienser:

5 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 msk strösocker
2 st ägg
3 dl mjölk
4 msk smält smör

Så här gör du blinier/plätten: 

Vispa ihop ägg mjölk och kryddor. Tillsätt bakpulvret under vispning och vispa sedan ser de övriga ingredienserna. Låt smeten stå och vila under ca 30 min (rumstemperatur). Den ska börja bubbla lite. Klicka ut små cirklar i en stekpanna och stek på medelvärme tills de blivit gyllenbruna.

Servera gärna med kallrökt lax, hackad rödlök, ärtskott, majjo, sallad/inlagda grönsaker och löjrom. 

Kanapeer!

Räk-och löjromssnittar. Dom godaste snittarna jag har gjort på länge! Det går såklart att byta ut toppingen till hummer istället för räkor eller kanske vanlig rom istället för löjrom. Det är ju lite beroende på vad man har hemma och vad som finns i butiken såhär inför nyår.

Ingredienser:

Bröd
Majonnäs
Sallad
Räkor
Löjrom
Ärtskott

Gör så här: 

Rosta bröd, tryck ut cirklar ur det rostade brödet med hjälp av ett glas.

Bred på majonnäs, lägg på lite färsk sallad. Lägg på 2 st räkor på varje snitt, gärna färska och nyligen handskalade (så gott). Klicka ut lite löjrom på varje snitt och toppa med toppen på en ärtskottskvist.

Föregående
Föregående

Saffransglass

Nästa
Nästa

3 goda veganska snittar!