Klassiska lussebullar
Glad Lucia!
Klassiska lussebullar, lussekatter eller ja - man kan kalla dom precis vad man vill, dom är precis lika goda för det! Här kommer ett enkelt och gott recept på en klassisk saffransdeg passande lussebullar. Nu hade jag tyvärr inte russin hemma denna gång men annars älskar jag lussebullar med russin i!
Receptet går bra att halvera!
Bulldeg (till många bullar)
500 g mjölk
50 g färsk jäst
1 g saffran (2 st paket á 0,5g)
2 dl strösocker
ca 1 kg vetemjöl
250g rumsvarmt smör
en nypa salt
Russin
Sockerlag att pensla lussebullarna med
Koka ihop 1 dl strösocker med 2 dl vatten, rör tills allt socker smält och låt svalna.
Gör så här:
Rör ihop jäst och mjölk i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en lite kladdig men ändå en smidig deg. Knåda degen på medelhastighet i ca 10 minuter.
Stjälp upp degen på en mjölad bakbänk.
Dela degen i lagom stora bitar passande till hur stora lussebullar som önskas.
Rulla till längder och rulla sedan in kanterna som ett S till en lussebulle.
Låt jäsa i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 225°c, grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Låt bullarna svalna en aning innan du penslar dom med sockerlag för att behålla dom riktigt saftiga och smarriga!