Frökenlådan
Pepparkakstryfflar
Koka upp 2 dl vispgrädde och rör ner 300 g hackad mjölkchoklad, blanda till en jämn smet. Låt stelna i kylen. Rulla sen till bollar och rulla i krossade pepparkakor. Lätt som en plätt!
Servera eller förvara i kyl!
Vit choklad med polkagris
Smält 200 g vit choklad, häll upp en en form med bakplåtspapper eller i en gjutbalk. Krossa polkagris (smaksak med hur mycket polkasmak du önskar) och strö över polkan över den vita chokladen. Låt stelna och skär eller bryt i bitar.
Servera!
Vaniljfudge
Ingredienser:
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
100 g vit choklad
1 krm vaniljpulver alt. 1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda grädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör tills sockret har smält.
Koka utan lock på medelvärme tills smeten klarar kulprovet och har en temperatur på ca 117°. Dra kastrullen från värmen och låt svalna något.
Hacka chokladen och skär smöret i tärningar. Rör ner choklad och smör i smeten och rör tills det smält. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, eller i en gjutbalk på ca 20x30 cm.
Låt svalna. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt.
Spara den som den är eller slå in fudgen i karamellpapper eller godispapper.
Vaniljkola
Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 krm vaniljpulver alt. 1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Lägg bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda, använd en gjutbalk och sätt den på ca 15x20 cm.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör ner vispgrädde, strösocker och sirap.
Rör tills sockret har löst sig.Låt koka på medelvärme till en temperatur på ca 122° (använd en slev med termometer) eller tills smeten klarar kulprovet för den konsistens som önskas.
Häll upp smeten i gjutbalken, Låt stelna i rumstemperatur under natten, ställ i kylen om hårdare kola önskas.
Skär upp i bitar.