Frökenlådan

Jul

Pepparkakstryfflar

Koka upp 2 dl vispgrädde och rör ner 300 g hackad mjölkchoklad, blanda till en jämn smet. Låt stelna i kylen. Rulla sen till bollar och rulla i krossade pepparkakor. Lätt som en plätt!

Servera eller förvara i kyl!

Vit choklad med polkagris

Smält 200 g vit choklad, häll upp en en form med bakplåtspapper eller i en gjutbalk. Krossa polkagris (smaksak med hur mycket polkasmak du önskar) och strö över polkan över den vita chokladen. Låt stelna och skär eller bryt i bitar.

Servera!

Vaniljfudge

Ingredienser:

1 ½ dl vispgrädde

1 ½ dl strösocker

1 dl ljus sirap

50 g smör

100 g vit choklad

1 krm vaniljpulver alt. 1 msk vaniljsocker

Gör så här:

Blanda grädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör tills sockret har smält.

Koka utan lock på medelvärme tills smeten klarar kulprovet och har en temperatur på ca 117°. Dra kastrullen från värmen och låt svalna något.

Hacka chokladen och skär smöret i tärningar. Rör ner choklad och smör i smeten och rör tills det smält. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, eller i en gjutbalk på ca 20x30 cm.

Låt svalna. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt.

Spara den som den är eller slå in fudgen i karamellpapper eller godispapper.

Vaniljkola

Ingredienser:

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 krm vaniljpulver alt. 1 msk vaniljsocker

Gör så här:

Lägg bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda, använd en gjutbalk och sätt den på ca 15x20 cm.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör ner vispgrädde, strösocker och sirap.

Rör tills sockret har löst sig.Låt koka på medelvärme till en temperatur på ca 122° (använd en slev med termometer) eller tills smeten klarar kulprovet för den konsistens som önskas.

Häll upp smeten i gjutbalken, Låt stelna i rumstemperatur under natten, ställ i kylen om hårdare kola önskas.

Skär upp i bitar.

Föregående
Föregående

Dulce de leche pannacotta

Nästa
Nästa

Raggmunk med tillbehör!