Pistage-Macarons
Typ dom godaste små godbitarna som finns?
Macarons:
3 st stora ägg (rumstempererade)
50 g strösocker (1/2 dl)
200 g florsocker (3 ¼ dl)
135 g mandelmjöl (2,75 dl)
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver (går bra att utesluta)
Eventuell färg
Fyllning: ca 1 dl pistagekräm
Topping: ca 25 g smält vit choklad och några hackade pistgenötter
Gör så här:
Vispa äggvitorna: Börja med att vispa äggvitorna på medelhastighet tills du får ett fast, vitt skum.
Tillsätt socker och salt: Häll i strösocker och en nypa salt lite i taget medan du fortsätter vispa. Fortsätt tills marängsmeten är blank och sockerkristallerna har löst upp sig.
Färga smeten (valfritt): Om du vill ha färgglada macarons, tillsätt några droppar pastafärg och blanda försiktigt.
Blanda torra ingredienser: Rör ihop vaniljpulver, mandelmjöl och florsocker noggrant. Sikta sedan ner blandningen i marängsmeten med hjälp av en finmaskig sil.
Vänd ihop smeten: Använd en slickepott och vänd försiktigt ihop smeten tills den är jämn och glansig.
Forma macarons: Spritsa ut små cirklar (ca 5-kronors storlek) på en plåt med bakplåtspapper. För 30 macarons behöver du spritsa ut 60 st.
Torka smeten: Låt macaronsen vila i rumstemperatur i minst en timme. Ju längre de får torka, desto bättre. Detta steg är avgörande för att få de klassiska "fötterna" som kännetecknar macarons.
Grädda: Sätt ugnen på 160°C (över- och undervärme) och grädda macaronsen mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Låt svalna: Ta ut plåten och låt kakorna svalna helt innan du lossar dem från bakplåtspappret.
Fyllning: Spritsa eller bre på fyllningen på hälften av kakorna (30 st) och sätt ihop dem två och två som små dubbelmackor. På kakorna kan du ringla över smält vit choklad och toppa med hackade pistagenötter.
Nu har du perfekta franska macarons att njuta av!