Tryffelrisotto

Krämig tryffelrisotto – en smakrik lyx på tallriken
Den här krämiga risotton med färsk svart tryffel är en riktig höjdare för en lyxig middag. Den lena smaken från parmesan och Gruyere kombineras med tryffelns eleganta arom för en rätt som känns både exklusiv och enkel att laga. Perfekt för att imponera på gäster eller för att unna dig själv något extra gott!

Ingredienser (4 portioner):

300 g arborioris
1 st schalottenlök
1,5 dl vitt vin
Ca 1,2 liter svampbuljong (1,2 liter vatten + 2 buljongtärningar)
3 msk olivolja
4 msk smör
50 g riven parmesan (att röra ner i risotton)
40 g riven Gruyere (till topping)
Ca 30 g färsk svart tryffel

Så här gör du:
Värm svampbuljongen tills den sjuder. Finhacka schalottenlöken och riv parmesanosten. Ställ fram en stekpanna eller traktörpanna och värm den på medelhög värme.

Häll olivoljan i pannan tillsammans med 1 msk smör. Tillsätt schalottenlöken och arborioriset. Fräs blandningen i cirka 30 sekunder utan att det får färg.

Häll i det vita vinet och låt det koka upp i någon minut tills alkoholen har avdunstat.

Börja tillsätta buljongen, cirka 2–3 dl åt gången, så att riset är täckt av vätska. Låt risotton småputtra och rör om regelbundet. Fortsätt fylla på buljong i omgångar när vätskan absorberas.

Efter 15–17 minuter börjar riset bli klart. Smaka av för att se om det är 'al dente' – riset ska vara mjukt men ha en lätt kärna. Var försiktig med att inte tillsätta för mycket buljong mot slutet.

När risotton är färdigkokt, rör ner resterande smör och den rivna parmesanen. Justera konsistensen med en liten mängd buljong om det behövs – risotton ska vara krämig och lätt rinnig. Hyvla eller riv den färska tryffeln fint.

Lägg upp risotton direkt på tallrikar, toppa med riven Gruyere och avsluta med den finhyvlade tryffeln. Servera på stört!

Buon appetito!

Föregående
Föregående

Lyxiga chokladmuffins

Nästa
Nästa

Pistage-Macarons