Morotsrulltårta
Idag är det morotskakans dag så här har vi en riktigt smarrig variant, en rullad goding! Morotsrulltårta är en riktig klassiker som kombinerar sötma med en härlig kryddig smak. Den saftiga kakan, gjord på krispiga morötter, ger en oväntad dimension till desserten. När den sveps in i en krämig frosting blir varje bit en njutning. Tänk dig en fest där denna rulltårta är stjärnan – perfekt att skära upp och dela med vänner, vilket säkert ger många leenden och smakfulla kommentarer. Morotsrulltårta är som en mjuk kram på en tallrik!
Ingredienser:
🥕 Rulltårta:
2 dl finrivna morötter (ca 2–3 morötter)
2 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
¾ dl neutral rapsolja
🍰 Frosting:
75 g rumsvarmt smör
2 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost
Till servering:
Florsocker att pudra över
Så här:
Sätt ugnen på 225°C. Skala och riv morötterna fint. Vispa ägg och socker ordentligt tills det blir ljust och fluffigt.
Rör ihop de torra ingredienserna i en skål. Vänd ner morötterna och rapsoljan i äggsmeten och blanda sedan försiktigt i de torra ingredienserna.
Bred ut smeten jämnt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter.
Strö lite socker på ett nytt bakplåtspapper och vänd försiktigt över den nygräddade kakan på det. Dra bort det övre bakplåtspappret – om det sitter fast, pensla det med kallt vatten, vänta en stund och dra sedan av det. Låt kakan svalna helt.
Gör frostingen:
Vispa ihop smör, florsocker, vaniljsocker och färskost till en slät och fluffig kräm. Om smöret är svårt att få klumpfritt kan du mixa frostingen med en stavmixer.
Bred ut frostingen jämnt över kakan och rulla försiktigt ihop den från långsidan. Lägg rulltårtan i kylskåpet för att sätta sig.
Vid servering, pudra över lite florsocker och skär upp i skivor.
Njut av denna härligt saftiga morotsrulltårta! 🥕