Risotto med parmesan och sparris
Här kommer receptet på godaste risotton i samarbete med Cylinda.se . Risotton är smaksatt med sparris och parmesan, kan det bli en godare kombination? Jag gillar även risotto med svamp, det är super smarrigt så ifall ni vill testa det så byt ut sparrisen mot svamp och ost är heller inget måste.
Ingredienser:
3 dl Arborioris
2 dl riven parmesan
1 knippe färska sparrisar (ca 10 st)
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 liter buljong (1 liter varmt vatten och 2 st buljongtärningar, höns eller grönsak passar bra)
2 msk olivolja
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
3 msk smör
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp vatten till buljongen, häll upp vattnet i en tillbringare och rör i buljongtärningarna. Låt stå.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt.
Häll sedan på vinet och låt det koka in i riset.
Häll över ca 3-4 dl varm buljong under omrörning.
Låt det koka sakta och rör ofta.
Riset är färdigkokt efter ca 15-20 minuter.
Tvätta och skiva sparrisen och koka med den i risotton under de sista 5 minuterna.
Tillsätt den rivna parmesansosten.
Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
Servera med riven parmesan, extra sparris, ruccola eller annat gott!