Saffransfudge med pistagenötter
Den här godingen har jag inte gjort tidigare, men något nytt ska man såklart göra varje år till julbaket- eller hur?
Ingredienser: (ca 25 st bitar)
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 nypa salt
0,5 g saffran (1 förp)
50 g smör
100 g vit choklad
30 g hackade saltade pistagenötter
Gör så här:
Blanda ihop grädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och rör tills sockret har smält.
Koka utan lock på medelvärme tills smeten klarar kulprovet eller har en temperatur på ca 120°C.
Tag bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
Hacka chokladen och skär smöret i tärningar.
Rör ner saffran, choklad och smör i smeten och rör tills det smält.
Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper, eller i en gjutbalk på ca 15x15 cm.
Strö över ett jämt lager av pistagenötter och låt svalna.
Skär fudgen i bitar, servera!